ДБГ напусна Реформаторския блок. Това решение е взел Националният съвет на

...
ДБГ напусна Реформаторския блок. Това решение е взел Националният съвет на
Коментари Харесай

ДБГ напуснаха Реформаторския блок. СДС остават почти сами

ДБГ напусна Реформаторския блок. Това решение е взел Националният съвет на партията преди минути, научи OFFNews.

Така в Република България остават единствено СДС, Разузнавателна служба на ФРГ на доцент Борислав Великов и някогашния здравен министър Петър Москов.

Очаква се към 15:00 часа управлението на ДБГ да даде конференция.

До днешното решение се стигна, откакто преди месец партията замрази участието си в Република България и даде ултиматум на останалите партии в обединението да се обединят към три неща: искане за незабавна оставка на държавното управление, основаване на новаторски общности по места и платформа " с акцент върху смели дейности в бранш сигурност, за повишение на приходите, възстановяване образованието и ефикасна битка с корупцията ".

А в този момент накъде?

Пред ДБГ стои въпросът по какъв начин да продължи развиването си. Очаква се групировката да не стартира незабавно диалози за нова коалиция. От партията считат, че би трябвало първо да " подредят личната си къщурка " и чак по-късно да обмислят нови партньорства.

Това обаче я слага пред заплахата да изпадне в цялостна изолираност. Заявките на ръководителя на партията Димитър Делчев, още откогато пое управлението през септември предходната година, са за основаване на " мощна АнтиГЕРБ коалиция за прекъсване на застоя в страната ". Това съответствува с концепцията на обявеното ново демократично обединяване сред ДСБ, ДаБГ и " Зелените " - " Демократична България ". Новата групировка към този момент даде поръчка, че е отворена към партньорство и с други опозиционно настроени партии, които обаче би трябвало ясно да потвърдят с дейности думите си. Притесненията сред  " Демократична България " са че в ДБГ има хора, които биха могли да слагат партията в " взаимозависимост от статуквото ".

ДБГ и управлението на новото демократично обединяване към този момент са водили диалози, само че не за обединяване, а по кардинални тематики. От от двете партии са единомислещи, че е рано да се приказва за това дали е възможно каквото и да е коалиране посред им.

От ДБГ поддържат връзка и с членове на Съюз на демократичните сили, само че не и с управлението на партията. Делчев и Лукарски не са си говорили от месеци, връзките на водача на ДБГ с Петър Москов също са обтегнати.

" Дясното умря, да живее дясното " и по този начин до безспир

От през днешния ден Република България е коалиция сред две партии, в която взе участие и някогашният здравен министър Петър Москов. До формалното раздробяване на Реформаторския блок остава единствено една крачка. 

След заиграването на Лукарски и Москов със Симеонов в Съюз на демократичните сили интензивно се заговорило за промяна на управлението, научи OFFNews. Част от членовете на партията желаят доближаване с новото обединяване към ДСБ и ДаБГ.

Република България беше основан в края на 2013 година като коалиция сред пет партии - ДСБ, ДБГ, Съюз на демократичните сили, Народна партия " Свобода и достолепие " (НПСД) и Български земеделски народен съюз. До влизането им в Народното събрание те имаха ясна позиция против модела КОЙ и ръководството на ГЕРБ. Реформаторите даже се оповестиха срещу присъединяване на Бойко Борисов като министър председател в идващото ръководство. Тогава обаче Божидар Лукарски назова този ултиматум " избирателен трик ". След изборите Република България влезе в коалиция с ГЕРБ и участваше в ръководството на страната, а министър-председател още веднъж беше Борисов. Избирателите им останаха разочаровани.

Напрежението между партиите и хората в Република България стартира още преди официалното създаване на формацията и продължи от самото начало, в което формацията беше част от ръководството на страната. 

В края на 2015 година Христо Иванов, тогава правосъден министър от квотата на Република България, подаде оставка поради това, че ГЕРБ неодобрява правосъдната му промяна. Веднага по-късно тогавашният водач на ДСБ Радан Кънев разгласи, че в персонално качество минава в съпротива. Последваха го Атанас Атанасов и Гроздан Караджов. Малко по-късно и самата ДСБ взе решение да излезе в съпротива, но не напусна Реформаторския блок, който остана в ръководството. Така в тогавашния парламент реформаторите се оказаха в шизофреничната позиция да са по едно и също време и съпротива, и ръководещи.

След успеха на Румен Радев на президентските избори при започване на 2017 година Борисов за повторно подаде оставка. Малко след това НПСД напусна Блока и разгласи, че ще се коалира с ДОСТ за предварителните избори. 

Междувременно Христо Иванов сътвори ДаБГ, а ДСБ - Нова република, в която влязоха и Мартин Димитров, и Петър Славов. Очакваше се двете обединения да се обединят за предварителните избори през 2017 година, само че това по този начин и не стана. Те се сплотиха публично в " Демократична България " чак тази седмица, откакто дълго време излизаха с общи позиции. 

Преди няколко месеца Български земеделски народен съюз напусна Реформаторския блок, с цел да се коалира с ДаБГ и ДСБ, само че към този момент това не е станало.

Това разделяне, което постоянно е последвано от сливане, не е ново за дясното. Този рефрен се повтаря при Обединени демократични сили, Синьо единение, Синята коалиция.

А ръководството на новото дясно обединяване " Демократична България " припомня на Синята коалиция от 2009 година, която имаше двама съпредседатели - Мартин Димитров (тогава водач на СДС) и Иван Костов (тогава водач на ДСБ). " Демократична България " се управлява от Христо Иванов и Атанас Атанасов, а в експертния екип влизат Радан Кънев, Мартин Димитров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР